Rotterdamse dak- en thuislozen kunnen regelmatig bezoek Florys Groep-collega’s wel waarderen

Om de twee weken bezoeken – telkens verschillende – medewerkers van Florys Groep op woensdagavond The Innercity Project in Rotterdam. Collega’s ondersteunen dan de vrijwilligers van het dak- en thuislozenproject in de havenstad. “We doen dit uit liefde voor onze medemens.”

Het is één van de eerste lentedagen van het jaar. Het zonnetje schijnt uitbundig. In het Florys Groep-hoofdkantoor legt online marketeer Tom van Reeuwijk tegen half zes zijn laptop het zwijgen op. Normaal gesproken gaat hij dan naar huis, maar deze avond staat er iets anders op het programma: een bezoek aan The Innercity Project. Samen met Jaco Knikker, accountmanager bij Intro Personeel in Barendrecht, en directeur Sander Mijnster is hij deze donderdagavond aan de beurt om in de Maasstad de vaste vrijwilligers te ondersteunen. Ook vrijwilliger en kok Gerard de Waard is erbij, hij kookt altijd de maaltijd. Vervolgens nemen de Florys-collega’s die mee naar Rotterdam.

Tegen zeven uur druppelen de eerste Rotterdammers binnen in wijkgebouw De Bron aan de Vondelweg. “De mensen die hier komen zijn dak- en thuislozen. De meesten zijn thuisloos. Dat betekent dat ze wel een huis hebben, maar verder niks. Geen familie, geen vrienden. Ze zijn meestal eenzaam en struinen overdag in de stad rond,” legt vrijwilliger Rick – al sinds 2012 betrokken bij het project – uit. “Het hart van ons werk bestaat uit het er zijn voor de mensen.”

Quiz

Dat ‘er zijn voor de mensen’ wordt even later in de praktijk gebracht. Bijna dertig mensen van allerlei nationaliteiten zitten inmiddels aan de tafels in het wijkgebouw. De meesten kennen elkaar al langer. Sander, Jaco en Tom zijn inmiddels druk met het uitdelen van koffie én het uitdelen van formulieren voor een quiz. Na gebed en Bijbellezen gaat die van start.

Accountmanager Jaco ontpopt zich met verve als een echte quizmaster. “Wat belooft Jezus aan iedereen die in hem gelooft?”, vraagt hij. Driftig omcirkelen de meeste mensen één van de meerkeuzevragen A,B,C of D. Tussendoor krijgen ze soep en een warme maaltijd geserveerd. De meesten laten zich de door vrijwilliger Gerard gekookte hamburger met bonen en aardappels prima smaken. Een feestmaal voor de aanwezigen.

Ook de 80-jarige Bas, inwoner van de havenstad en een trouwe bezoeker, kan het allemaal wel waarderen. “Ik kom hier al acht jaar elke woensdag- en donderdagavond. Vooral voor de gezelligheid en om mensen te ontmoeten.” De 70-jarige Ciska uit Rotterdam-Zuid is eveneens enthousiast. “Door hier te zijn kom ik onder de mensen en de vrijwilligers zijn hartverwarmend. Het is leuk om nieuwe vriendinnen te leren kennen en ik kan zo goed Nederlands leren. Ik kom hier al drie jaar lang elke woensdagavond.”

Chocolade cadeau

Terug naar de quiz. Ruim een uur later zijn de vier winnaars van de wedstrijd bekend. Ze krijgen een cadeau met chocola en andere versnaperingen mee naar huis. Tevreden vertrekken de bezoekers dan ook weer. Alle bezoekers krijgen een tasje met wat fruit en pannenkoeken mee. Ieder gaat weer zijn weegs. Terug naar huis. Of de straat weer op.

Rick en de andere vrijwilligers zijn maar wat blij met de ondersteuning vanuit de Florys Groep. “Wij zijn heel erg blij met jullie hulp. Jullie doen het nu één keer per twee weken. Dat is fijn, want dan zien ze ook eens andere gezichten. Op straat zien ze elkaar vaak en het is goed als ze ook eens iemand anders spreken. We hopen dat jullie nog lang door mogen gaan bij ons.”

Langzaam stappen ook de laatste bezoekers de deur uit. Ook voor de Florys Groep-medewerkers is het tijd om te gaan. Morgen wacht weer een werkdag. “Het was een mooie avond”, blikken collega’s Tom en Jaco terug. “Zo ben je echt van betekenis voor een ander.”