Boekhoudkundige Meike heeft in haar hart een speciaal plekje gereserveerd voor voetbal

Meike Riemens is gedreven. In haar werk als boekhoudkundig medewerker bij Florys Financieel en Fiscaal. Maar ook als voetballer bij haar club V.V. Spirit in Ouderkerk aan den IJssel. “Als ik iets leuk vind, steek ik er graag heel veel tijd in.”

Als ze op dinsdag- of donderdagavond gaat voetballen uit het werk is het soms haasten geblazen voor Meike.  Nadat haar werkzaamheden bij Florys Financieel en Fiscaal voor die dag zijn afgerond is het vaak snel even eten. Om dan door te gaan naar het voetbalveld van V.V. Spirit. “Het is heerlijk om na heel de dag met cijfers bezig te zijn op het veld mijn hoofd leeg te maken.”

De 26-jarige Meike is inmiddels ruim twee jaar boekhoudkundig medewerker bij Florys. “Een paar dagen per week werk ik bij Florys in Hardinxveld-Giessendam. Eén dag doe ik interimwerk bij externe klanten en één dag per week volg ik een financiële opleiding. Mijn werk bestaat uit het inboeken van inkoopfacturen, het klaarzetten of verrichten van betalingen, binnenkomende post verwerken of jaarrekeningen opstellen. Heel leuk om te doen, want ik vind het fijn om met cijfertjes bezig te zijn. Dat krijg ik hier genoeg. Ik heb dat altijd al leuk gevonden. Op de middelbare school vond ik wiskunde en economie al erg boeiend. Bovendien is het gezellig met collega’s en is er een mooie sfeer op de werkvloer. Er is een goede samenwerking en tussendoor is er tijd voor een lolletje.”

Drie keer per week

Haar belangstelling voor vrouwenvoetbal werd in 2017 gewekt. “Tijdens Europees Kampioenschap Voetbal Vrouwen zat ik een wedstrijd op tv te kijken en raakte ik enthousiast. Mijn vader zei tegen mij: waarom ga je ook niet op voetbal? Ik had altijd al met de jongens op pleintjes een balletje getrapt en ben er mee opgegroeid. Diezelfde avond nog heb ik me aangemeld bij een club in de buurt en is het balletje – letterlijk en figuurlijk – gaan rollen.”

Inmiddels speelt ze al een aantal jaar met plezier bij Dames 2 van V.V. Spirit (derde klasse amateur zaterdag) in Ouderkerk aan den IJssel. “Minimaal drie keer per week ben ik met voetbal bezig. Op dinsdag- en donderdagavond trainen we en op zaterdag spelen we een wedstrijd. Ik speel meestal linksbuiten of soms in de spits. Zeg maar de positie waar Lieke Martens vaak speelt.” Maar dat is niet alles: Meike is ook assistent-trainer bij een meisjesteam bij haar club. “Als ik dan niet zelf speel of train, ben ik die meiden aan het trainen en sta ik ’s avonds van kwart over zes tot tien uur op het veld. Als ik op zaterdag geen wedstrijd speel, dan ben ik wel op pad met het meidenteam als assistent-trainer.”

Ze beleeft – uiteraard – veel plezier aan haar hobby. “Ik houd van sporten en bewegen, maar voetbal heeft wel bij mij een speciaal plekje. Ik ben er een beetje mee opgegroeid en speelde altijd met jongens mee. Het is een manier om lekker mijn hoofd leeg te maken. Je bent met heel iets anders bezig: doelpunten maken en een teamprestatie neerzetten.” Een voetbalster die voor haar een voorbeeld is, heeft ze niet, zegt Meike. “Ik kijk altijd graag naar het Nederlands elftal. Vooral naar Vivianne Miedema. Ik kijk graag naar haar hoe ze voetbalt. Zij kan het wel, draait lekker weg en kan mooi scoren. Ze is niet perse een voorbeeld, maar ik vind het erg leuk om naar haar te zien spelen.”

Wat ze op haar werk juist wél moet doen, moet ze ‘op de voetbal’ eigenlijk niet doen. “Ik ben een heel berekenend persoon. Op mijn werk is dat handig, dan denk ik heel veel na. Maar bij de voetbal moet ik dat juist niet doen. Dan moet ik gaan en schieten. Niet teveel nadenken. Dat zeggen ze dan ook wel eens tegen mij: niet teveel nadenken, maar schieten. Dat is dan een eigenschap die ik op het werk wel goed kan gebruiken, maar niet zo goed bij de voetbal.”

Doelpunt

Haar passie blijft op de werkvloer niet onopgemerkt. “Mijn collega’s merken denk ik wel wat van mijn hobby”, lacht Meike. “Ze zijn belangstellend. Heb je gewonnen of verloren, vragen ze dan als we vertellen wat we het weekend hebben gedaan. Ik vind het zelf ook leuk om over te vertellen. Het is leuk om iets van je passie weer uit te dragen.”

Ik heb bijvoorbeeld ook wel eens een doelpunt van mij laten zien aan collega’s. “Tegenwoordig hebben we een camera staan bij het veld. Pas had ik gescoord. Dat doelpunt heb ik toen wel even laten zien. Dat vond iedereen erg leuk.”

Voetballen mét collega’s doet ze alleen tijdens het jaarlijkse voetbaltoernooi van Intro Personeel, de Intro Cup. “Ik heb nu twee keer meegedaan. Het is ook leuk om mee te doen. Ook omdat er verschillende afdelingen meedoen. Ik ben dan vaak de enige vrouw in het team. Het is ander voetbal dan ik normaal speel. Wat fysieker en sneller. Het is een leuk extraatje.”

Meike houdt van de afwisseling tussen voetballen én haar werk als boekhoudkundig medewerker. Het is voor haar de ultieme combinatie. “Dezelfde ‘drive’ die ik op het voetbal heb, heb ik ook op het werk. Ik ben precies, alles moet kloppen. Het is heerlijk om te bewegen, maar het is ook fijn om met cijfers bezig te zijn. Denken en doen moeten voor mij samengaan. Dan heb ik het meeste plezier.”