Relatiebeheerder Jan-Willem kan dankzij het wielrennen doorzetten op zijn werk

Knetterhard rijden. Daar houdt Jan-Willem van Andel, relatiebeheerder bij Florys Financieel en Fiscaal, van. In zijn vrije tijd is hij dan ook regelmatig op zijn racefiets te vinden. “In het fietsen moet je soms wel eens tot het gaatje gaan. Die eigenschap kan ik op mijn werk ook gebruiken.”

Eén of twee keer per jaar komt hij op zijn racefiets naar het werk, zegt Jan-Willem. “Vanaf mijn huis in Groot-Ammers is het maar een halfuurtje fietsen naar de Schapedrift. Maar praktisch is het niet. Ik moet hier dan mijn wielerkleding omwisselen voor nette kleding en dat is me net te omslachtig. Dan ga ik liever ’s avonds uit werk fietsen. Dan kan ik er ook meer tijd voor nemen.”

Naast het maken van jaarrekeningen en andere financiële stukken is ook fietsen een serieuze bezigheid. “Dinsdagavond is min of meer mijn vaste avond. Dan ga ik met een groepje fietsen. Meestal met andere wielrenners uit de buurt. Dan fietsen we een rondje door de Alblasserwaard. In nog geen twee uurtjes fietsen we dan gerust een rondje van 65 kilometer.”

Fanatieke recreant

Het fietsen begon voor Jan-Willem allemaal een beetje rond z’n 17e levensjaar. “Ik zat eerst op volleybal, maar ik dat vond ik op een gegeven moment wat minder leuk worden.” Hét moment om dus over te stappen op wielrennen. “Ik ben er langzaam ingerold, begon eerst met vrienden te fietsen en ben daarna recreantenwedstrijden gaan rijden.”

Tot vandaag de dag aan toe. “Al is het dit jaar wat minder, maar in het najaar hoop ik weer mee te doen met de plaatselijke ronde in mijn woonplaats, de Ronde van Groot Ammers. Maar niet te hoge verwachtingen hebben, hoor. Ik heb niet zoveel getraind als voorheen. Andere jongens rijden vast veel harder dan ik. Daar kan ik niet tegenop.”

Jan-Willem heeft als fanatiek recreant een mooi palmares op zijn naam staan. “In de recreatencategorie heb ik resultaten geboekt. In de B-categorie regiocrecranten heb ik de Rond van Arkel gewonnen, een extra wedstrijd in Meerkerk gewonnen, derde in de Ronde van Groot-Ammers, tweede in de Ronde van Nieuwpoort en winst in het klassement B-categorie. In de A-categorie regiorecreanten werd ik derde in de Ronde van Hardinxveld.”

Fanatieke recreant of niet, op het werk is hij ‘gewoon’ relatiebeheer. Toch gaat het daar tussen de cijfers door ook wel over wielrennen. “Twee andere collega’s op onze afdeling fietsen ook in hun vrije tijd en andere collega’s fietsen wel eens kilometers op een toerfiets of op een mountainbike.” Sinds kort in een wielrenpak van Florys. “Tegenwoordig kunnen we reclame maken met die pakken ja. Leuk om daarin rond te fietsen.”

Doorzettingsvermogen

Het wielerbloed kruipt ook op andere manieren op het werk waar het niet gaan kan. “Het lijkt mij nog wel eens leuk om met een aantal collega’s een tocht langs alle vestigingen van Florys Groep te fietsen. Toen we nog vijf vestigingen hadden was dat prima te doen, dat was zo’n 130 kilometer ofzo. Nu is dat toch wat lastiger met tien vestigingen. Van Geldermalsen naar Roosendaal is toch een flink stuk. Dat zijn natuurlijk uithoeken die ver bij elkaar vandaan liggen. Maar wie weet, komt het er ooit eens van.”

Doorzettingsvermogen is dé eigenschap die Jan-Willem van het wielrennen meeneemt naar zijn werk. “Wielrennen en werken is allebei leuk om te doen. Maar soms zijn er momenten bij dat het soms even wat minder gaat. Dat je moet doorzetten om iets te bereiken. Daar moet je dan even doorheen. En dan blijkt zowel wielrennen als werken weer heel erg leuk te zijn.”

Tot bloei komen bij onze bedrijven?