Pionierende Jacob groeit met Intro mee

Alsof je een eigen onderneming opstart. Zo voelt het voor recruitment specialist Jacob Bouman aan om te werken bij Intro’s nieuwe vestiging in Geldermalsen. Hij bouwt er – samen met zijn collega’s –een netwerk op in de regio om mensen te bemiddelen naar een vaste baan. “Het leuke is dat je vanaf nul begint en alles zelf mag uitvogelen.”

Wie het nieuwe Intro-kantoor in Geldermalsen binnenstapt, merkt niet dat de recruiters er nog geen halfjaar zitten. De nieuwe vestiging voelt vertrouwd aan. De ene na de andere kandidaat belt en ook contacten met bedrijven in de regio komen tot stand. Jacob is één van de drie recruiters bij de eerste Gelderse Intro-vestiging. Samen met zijn collega’s Hans en Nijs-Jan doet hij flink zijn best om Intro Personeel ook in regio Rivierenland op de kaart te zetten.

Het zijn niet de eerste stappen die hij als recruiter zet. Die zette hij in Hardinxveld-Giessendam op de plaatselijke vestiging. “Toen ik vijf jaar geleden in dienst kwam voelde het als een gespreid bedje. Een goedlopende vestiging waar alles tot in de puntjes was geregeld. Ik kwam daar als een broekie binnen, 21 jaar en net klaar met studeren. Ik moest nog van alles leren, zoals het spreken van kandidaten en het schrijven van vacatureteksten. Ik had nog nooit van werving en selectie gehoord. Toch werd alles na verloop van tijd wat gewoner. Op een gegeven moment weet je alles en leer je de regio en bedrijven goed kennen. Na vijf jaar was de tijd rijp voor een nieuwe uitdaging.”

Effectiever

Hij leerde in die beginjaren de kneepjes van het recruitersvak.“Eén van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb, is om samen met de klant een goede oplossing te zoeken. Meedenken met de klant. Stel, een bedrijf zoekt een timmerman. Als onervaren recruiter ga je dan op zoek naar iemand met het juiste papiertje op zak. Die zijn nauwelijks te vinden en meestal hebben zij al een baan. Daarom moet je het anders aanpakken, zo leerde ik. Wat verwacht een bedrijf eigenlijk van een kandidaat? En wat wil de kandidaat zelf? Soms kan een kandidaat met de juiste instelling het vak wel leren en geeft een bedrijf zo iemand een kans. Zo leer je veel breder kijken en effectiever werken. Bedrijven komen zo sneller aan personeel en kandidaten eerder aan een baan.”

Terug naar vandaag. De overstap naar een nieuwe vestiging beleeft Jacob ‘heel positief’. Door de geleerde lessen is hij inmiddels een ervaren recruiter geworden. “De nieuwe uitdaging die ik zocht, heb ik hier zeker gevonden. Het is heel leuk om hier met z’n drieën iets moois op te bouwen. We zijn bezig om een netwerk op te bouwen en een belangrijke regionale speler te worden. Het voelt soms een beetje aan of we een eigen bedrijf aan het opzetten zijn. Met het verschil dat wij een organisatie achter ons hebben staan die voor een goede infrastructuur zorgt.”

Geen windeieren

De eerste resultaten op de nieuwe vestiging zijn al zichtbaar. “Een vijftal bedrijven in de regio zijn inmiddels klant geworden.  Bovendien hebben we mooie aanvragen gekregen van bedrijven die ook zomaar klant kunnen worden. Onlangs spraken we een kandidaat die bij een bouwmarkt werkte. Door de crisis kwam hij werkloos thuis te zitten. Wij hebben hem weer bemiddeld naar een baan als timmerman. Hij heeft erg veel plezier in zijn werk op de werkplaats.”

Komende jaren hoopt Jacob óók in Geldermalsen nog het nodige bij te leren. “Ik ben in een mooi leerproces beland met nog meer verantwoordelijkheid. Dáár leer ik van. Ik merk dat ik nu kan terugvallen op wat ik eerder geleerd heb. Ik weet nu gewoon beter waar mijn sterke en mindere kanten liggen.”

Je mag daarom concluderen dat de verandering van werkomgeving Jacob geen windeieren heeft gelegd. Hij kijkt dan ook positief vooruit. “Ik hoop dat we over een aantal jaren met trots terugkijken op hetgeen we hebben neergezet. En dat we als belangrijke speler in de lokale markt een belangrijk gat op de arbeidsmarkt invullen.

Tot bloei komen bij onze bedrijven?