Orgelspel trekt Dennis andere wereld binnen

Op werkdagen is backofficemedewerker Dennis Visser de steun en toeverlaat van uitzend- en bemiddelingsbureaus. ’s Avonds en in het weekend is er tijd voor zijn grote passie: het bespelen van orgel en piano. “Als ik improviseer kan ik mijn werk loslaten en me overgeven aan een andere wereld.”

 

De dag begint meestal vroeg voor de 32-jarige Dennis. Klokslag 6 uur staat normaal gesproken de wekker. Dan begint zijn ochtendritueel met onder meer ontbijten en kinderen wekken.  En tijd om even een kwartiertje orgel te spelen op de slaapkamer. “Met koptelefoon ja, anders komen de buren klagen en mijn vrouw vindt het ook wel prettig om ‘s ochtends vroeg nog geen orgelklanken te horen.” Het hoort er allemaal bij, vindt Dennis. “Ik ben behoorlijk fanatiek als het gaat om orgelspelen. Ik ben dan doelgericht bezig met technieken onder controle te krijgen of om te oefenen foutloos te spelen.”

In een zeldzaam geval klinkt zelfs onder werktijd bij Florys nog het orgelspel “Elke eerste maandag van de maand hebben wij op het werk een (digitale) bezinningsbijeenkomst. Dit najaar was dit een keer in een kerk in Gorinchem. Daar heb ik de samenzang met collega’s begeleid. Dat deed ik overigens niet alleen: andere collega’s speelden op de trompet, piano of zongen liederen.”

Precisie

Normaal gesproken is hij in zijn werk als backofficemedewerker bezig met andere dingen. Dennis’ nauwkeurigheid komt ook bij zijn werk uitstekend van pas. “In de twee jaar dat ik hier werk heb ik mijn specialismen uit kunnen breiden. Momenteel ben ik contactpersoon van verschillende uitzend- en bemiddelingsbureaus die de backoffice uitbesteden aan Florys. Het leeuwendeel van mijn werk bestaat uit de verwerking van salarissen en het geven van adviezen daarover. Ook zorg ik ervoor dat alles conform de wet- en regelgeving gebeurt en beheer ik de contracten. Een baan waarin alles netjes moet gebeuren.”

Zijn werkplek bevalt hem goed. “In het begin moest ik wel een beetje wennen aan mijn functie en de systemen. Maar ik kan nu zeggen dat ik echt om mijn plek zit. Het werk past goed bij mij en daardoor heb ik veel werkplezier. Ik ben een dienstverlenend persoon en mijn precisie komt in het administratieve werk goed van pas.”

Eenmaal thuis trekt het klavier (of soms de piano). “Achter het orgel stap ik een andere wereld binnen. Het is haast een tweede wereld waarin ik dan terechtkom.  Als ik aan ’t improviseren ben vergeet ik alles om mij heen. Heb ik een keer lastige werkdag gehad dan speel ik het van me af. Meestal met één van zijn favoriete werken.  Maar ook als ik blij ben kan ik mijn ei kwijt. Tegen het orgel vertel ik eigenlijk mijn eigen verhaal. Waar woorden tekortschieten, komt het in klanken eruit. Inspiratiebronnen voor mijn improvisatie zijn mijn orgelleraar Arjan Versluis en organist Sietze de Vries, soms speel ik ook wel eens iets van Bach.”

In zijn vrije tijd is Dennis sowieso vaak achter het orgel te vinden. “Veel mensen weten van mijn liefhebberij. Daarom word ik vaak gevraagd om te spelen. Zo speel ik meestal één keer in de twee weken als organist in de kerk. De ene keer in mijn thuisgemeente, de Gereformeerde Gemeente van Gorinchem, de andere keer als gastorganist in de PKN in Schelluinen. Ook speel ik af en toe op andere bijeenkomsten. Ik verleen bijvoorbeeld mijn medewerking aan muzikale projecten bij een kerstbijeenkomst en op de open dag van de evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeente in Tilburg.”

Verbinding

Al met al, een hobby die verbindt. Ook op het werk. “Ik krijg van collega’s met interesse in muziek wel eens de vraag of ik zondag nog heb gespeeld. Dat is leuk. Zij weten hoe jij jouw passie beleefd en snappen ‘het wereldje’. Het mooie is: met collega’s die ook een instrument bespelen heb ik een nóg diepere klik. Dat werkt samenbindend.”

Terug naar overzicht