Ook als consultant staat Ruben klaar voor de ander

Klaarstaan voor een ander. Ruben van Mourik doet het in zijn huidige functie als consultant bij Brys, maar deed dat ook in eerdere banen als HR-manager en arbeidsjurist. Of het nu gaat om een collega, kandidaat of klant. “Faciliteren is mijn kracht. Ik vergelijk mijzelf graag met een spelverdeler bij het volleybal. Ik geef anderen graag de voorzetjes waardoor zij goed kunnen scoren.”

“Als ik te veel praat moet je het zeggen, hoor”, zegt Ruben aan het begin van het gesprek. Het is geen woord te veel gezegd: als recruitment consultant en HR-strateeg is hij regelmatig in gesprek. Met iedereen die HR-advies wil en kandidaten die op zoek zijn naar een passende baan. Om hen de juiste weg te wijzen. Toch heeft de Sliedrechter ook de gave om mensen een luisterend oor te bieden. “Het is de kern van je werk als consultant”, legt hij uit. “Of het nu gaat om een recruitmentopdracht, een coachingsvraagstuk of een HR-advies: goed luisteren en doorvragen is belangrijk. Zo kom je er vaak achter wat er daadwerkelijk speelt. Dat kan bijvoorbeeld betekenen als er een klant komt met een vraag om personeel te werven, dat personeel werven niet altijd de oplossing van het probleem is. Soms ligt die op een heel ander vlak. Het kan zijn dat er iemand in de interne organisatie al beschikbaar is die de kennis in huis heeft of het proces kan anders worden ingericht. Het geeft een kick als het lukt om een ondernemer daarover aan het denken te zetten.”

Aanvankelijk ligt het voor Ruben niet heel erg voor de hand dat hij in de HR-wereld terechtkomt. Tijdens zijn studie rechten heeft hij een oproepbaan als griffier bij de rechtbank. Ook in zijn eerste fulltimebaan bij Florys Arbeidsrecht is hij als jurist nog veel met arbeidsrechtelijke adviezen bezig. “Daar heb ik ook echt van genoten. Er zaten mooie casussen bij. Waar het soms echt niet boterde tussen werknemer en werkgever en er om een oplossing werd gevraagd. Het was altijd mooi als er dan aan het eind van de rit een oplossing lag waar beide partijen akkoord mee gingen.”

Niet vastgeprikt

Desondanks kruipt het HR-bloed waar het niet gaan kan. “In de jaren als arbeidsjurist kreeg ik al de kans om me breder in onze organisatie te verdiepen. In de praktijk deed ik dat eigenlijk al. Collega’s vroegen mij bijvoorbeeld om een vacatureteksten te schrijven of hielp ik mee om bedrijfsreisjes naar Italië en Vlieland te organiseren. Dat was supergaaf om te doen en daar wilde ik meer mee doen.”

Als hij de kans krijgt om HR-manager te worden bij Florys grijpt hij die dan ook met beide handen aan. “Het tekent onze organisatie. Je zit niet vastgeprikt op een functie. De directie is voortdurend met je in gesprek met over waar je drijfveren en talenten liggen. En hoe zorgen we ervoor dat je die binnen de organisatie zo goed mogelijk benut. Dat heb ik zeker kunnen doen in de functie van HR-manager. ”

Zo ontdekt jurist Ruben, ook getrouwd en vader van twee kinderen, dat het bouwen aan organisaties op zijn lijf is geschreven. Hij doet dat door het ontwikkelen van een HR-strategie, maar bijvoorbeeld ook door het aantrekken van de juiste mensen en het bouwen aan een organisatiecultuur. “Als HR-manager was corporate recruitment een belangrijk onderdeel van mijn takenpakket. Ik sprak veel mensen en had nauw afstemming met de directie welk talent nodig was om de organisatie een stap verder te brengen. Het voeren van die gesprekken gaf mij energie. Het is ontzettend mooi om je te verdiepen in de drijfveren en talenten van je gesprekspartner. Als adviseur vervul ik de rol die ik eerst intern had nu ook voor onze klanten. Dat is geweldig om te doen.”

Stap verder

Op dit moment is Ruben een groot deel van zijn tijd bezig om een nieuw recruitmentlabel voor office professionals op te zetten: Brys. Dat doet hij samen met zijn collega’s Walter en Mathijs. “We gaan een stap verder dan andere bureaus. Zowel voor de kandidaat als voor de klant. Zo gebruiken we regelmatig assessments in onze wervingstrajecten. Een andere toffe ontwikkeling is dat we dit jaar met videorecruitment zijn gestart. Op die manier geven we de kandidaat de kans om zich – los van zijn cv – op een professionele manier te presenteren. Aan de andere kant kan een opdrachtgever door een goede videopitch snel zien wat voor vlees hij in de kuip heeft. We krijgen daar erg enthousiaste reacties op.”

Ruben houdt van de dynamiek in zijn werk en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.  “In mijn werk kom ik veel in contact met ondernemers. Het intrigeert mij wat hen drijft. Waarom staat een ondernemer al om zes uur naast zijn bed om zijn bedrijf te runnen? Het is mooi om dat gesprek aan te gaan. Dan gaat het niet alleen om iemand aan werk of een werknemer te helpen. Juist het gesprek over een bedrijfscultuur of de motivatie van iemand zorgt voor de perfecte match.”

Spijt dat hij nooit in de juridische wereld terecht is gekomen, heeft hij daarom niet. “Mijn rechtenstudie is tot op de dag vandaag erg waardevol. Je bouwt een juridische antenne op. Nog steeds kan ik in mijn werk dingen door een juridische bril bekijken. Desondanks zal het contact met mensen voor mij altijd centraal blijven staan. Daar krijg ik energie van.”