Na pittige beginjaren helpt jubilerend JobUp steeds meer kwetsbare mensen aan een baan

JobUp viert dit jaar haar 12,5-jarig jubileum. Erik Baan, directeur van het reïntegratiebedrijf, kijkt dankbaar terug. “Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een serieuze marktpartij, maar in die beginjaren was het soms vechten tegen de bierkaai”

Op de werkvloer van JobUp aan de Antoniuslaan in Hendrik-Ido-Ambacht zetten JobUp-medewerkers samen er de schouders onder. Telefoontjes worden opgenomen en toetsenborden ratelen. Allemaal met dezelfde missie: kwetsbare mensen helpen aan een duurzame plek op de arbeidsmarkt.

Dat beeld lijkt vanzelfsprekend. Toch was dat in de beginjaren anders, weet Erik zich te herinneren. “Het begon allemaal met een vraag die kwam uit GGZ-instelling De Hoop: of Intro Personeel niet kon meedenken om cliënten te helpen aan een passende baan. Onder een nieuw label, JobUp genoemd, gingen we van start om werk te zoeken voor die kwetsbare personen. Samen met nog een collega begon ik in september 2011 in een iconisch klein pandje aan de Toulouselaan in Dordrecht. Die beginjaren waren niet makkelijk. Het was een behoorlijke uitdaging om als nieuw bureau een positie te veroveren op de markt. In het begin werkten we samen met re-integratiebureaus waar wij onderaannemer voor waren. Helaas gingen die snel failliet. Het was vechten tegen de bierkaai. Gelukkig bleven we doorzetten en kregen we op een gegeven moment zelf een contract met het UWV. Toen konden we zelf met hen zakendoen.”

Na die moeilijke jaren gaat het langzamerhand beter. “Na die eerste twee jaar vonden we de weg omhoog”, zegt Erik. “Er kwam een recruiter met ervaring bij die bij Intro Personeel had gewerkt. Ook mijn broer Marco sprong als zzp’er bij. Zo kregen we steeds meer cliënten die een baan via ons zochten en ook steeds meer werkgevers wisten de weg naar ons te vinden.”

Ambassadeurs

Anno 2024 zijn de medewerkers, volgens Erik, ambassadeurs voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt die op zoek zijn naar een vaste baan. “Wij hebben een brugfunctie. Mogelijke werkgevers zijn soms bang dat ze door het aannemen van hen op kosten worden gejaagd of hebben vooroordelen. Die kunnen we gelukkig vaak wegnemen. Meestal gaan onze cliënten laagdrempelig daarna via een proefperiode aan de slag. Er komt best wat liefde en geduld bij kijken voor iemand ergens gaat werken.”

Het bemiddelen gaat dan niet altijd zonder slag of stoot, legt Erik uit. “Als je hier werkt, moet je tegen tegenslag kunnen. Soms loop je tegen een teleurstelling aan. Dan wil een bedrijf toch niet of dan is het voor de kandidaat toch teveel gevraagd om ergens te gaan werken. Dat hoort bij ons werk.”

Belangrijk

JobUp is dus belangrijk voor de doelgroep. “Wij zijn er – om het zo maar te noemen – voor de bijzondere gevallen die niet zomaar aan het werk komen. Vaak zijn dat mensen met een psychische kwetsbaarheid, een fysieke beperking of een andere belemmering. We hebben een ambassadeursfunctie voor deze mensen. We komen voor hen op en zoeken naar mogelijkheden voor hen om aan ’t werk te komen.”

Er zijn dan ook genoeg voorbeelden van mensen die wél slagen bij een bedrijf of organisatie. “Zo plaatsten we eens een man die al zijn hele leven in de bijstand zat. Hij kon aan de slag in een bezoekerscentrum van een overheidsorganisatie en zat helemaal op zijn plek. Na een korte onderbreking kon hij daarna in een ander informatiecentrum gaan werken. Ondertussen werkt hij daar al meer dan twaalf jaar. Pasgeleden kreeg ik een app’je van hem dat hij een vast contract had gekregen en hij niet meer bang was dat ze hem eruit zouden gooien. Het geeft veel voldoening om voor mensen zoals hem om van betekenis te zijn.”

Samenwerking

Terugblikkend weet Erik verschillende hoogtepunten te noemen. “Eén van de hoogtepunten is dat wij met alle gemeenten in de regio samenwerken. We worden inmiddels gezien als een partner om serieus mee samen te werken. Een ander hoogtepunt is dat Wouter, één van onze jobcoaches, alweer tien jaar in dienst is. Hij is de eerste werknemer in ons bedrijf die dat bereikt.”

De samenwerking tussen Intro Personeel en De Hoop GGZ is uiteindelijk dus meer dan geslaagd te noemen. “Het belangrijkste vind ik dat mensen ons sociaal hart ‘proeven’. We willen echt mensen helpen. Zowel werkgevers als de mensen die een baan zoeken. We willen naast hen staan en het beste voor hen zoeken.”

Tot bloei komen bij onze bedrijven?