Menno verkocht ooit geleidingssystemen, maar helpt nu mensen aan een vaste baan

Als junior accountmanager verkocht  hij technische producten aan klanten over heel de wereld. Vandaag de dag is Menno van der Zee alweer bijna twee jaar recruitment consultant bij Intro Personeel in Hardinxveld-Giessendam. “Mijn broer was altijd enthousiast over het werk in de recruitmentbranche. Het leek mij altijd gaaf om dat werk ook te gaan doen.”

Maar liefst tien jaar werkte Menno als commercieel medewerker bij zijn vorige werkgever, een technische handelsmaatschappij. Een baan waar hij met veel plezier technische producten voor de industrie, zoals geleidingsystemen, afdichtingen en glijlagers, verkoopt. “Ik ben dankbaar voor de kans die ik daar kreeg en heb er veel geleerd. Het was mijn eerste echte baan waar ik de basis heb gelegd voor mijn loopbaan. Ik heb er bijvoorbeeld leren werk met systemen, heb er leren omgaan met klanten en commerciële vaardigheden aangeleerd. Ook heb ik er  geleerd om met lastige situaties, zoals klachtenafhandeling, om te gaan.”

Toen kwam in 2021 de kans voorbij om over te stappen naar Intro Personeel. “Het recruitersvak was in die jaren al regelmatig in mijn gedachten voorbij gekomen”, zegt Menno. “Mijn broer werkt al jarenlang bij een ander uitzendbureau. Door zijn verhalen werd ik ook enthousiast over dat vak. Het leek mij ook heel leuk om ooit dit werk te mogen doen.” Toch bleef hij trouw aan zijn werkgever. “Ik ben heel loyaal, had net een huis gekocht en wilde niet zomaar vertrekken. Ik zat op mijn plek, maar miste ook een aantal dingen. Ik wilde bijvoorbeeld graag de buitendienst in.” Een reden voor Menno om toch maar eens verder te gaan kijken. “Een recruiter bij Intro die ik goed ken adviseerde mij eens te komen praten. Eerst wilde ik niet, maar uiteindelijk ben ik toch het gesprek aangegaan. Na afloop daarvan kreeg ik een goed gevoel: dit moet ik doen. Ik kreeg een prima indruk van de sfeer op de vestigingen, het team en de persoonlijke benadering sprak mij aan. Uiteraard sprak ook de functie mij aan. Ook de kans om te kunnen doorgroeien was voor mij een goed argument om over te stappen.”

Afwisseling

Zo belandt hij als recruitment consultant op kantoor bij Intro Personeel in Hardinxveld-Giessendam. Spijt van zijn keuze heeft hij niet. “Het leuke vind ik dat je afwisseling hebt tussen contact met klanten, maar ook met kandidaten.” Het maakt zijn werk dynamisch, zegt Menno. “Het werkt twee kanten op: een klant wil een geschikte kandidaat, maar wij moeten die kandidaat zien te vinden. Het is moeilijker dan het verkopen van een product. Omdat het zowel voor de klant als de kandidaat moet kloppen. Er moet een match zijn. Dat maakt het werk uitdagend en leuk.”

Het meeste lol in zijn baan als recruiter heeft Menno als hij een kandidaat weinig kansen toedicht, diegene die kans toch pakt en het traject ook daadwerkelijk slaagt met een succesvolle plaatsing. “Eén van de mooiste trajecten die ik tot nu heb meegemaakt vond plaats toen ik hier net een maand was. Een man had al verschillende keren via ons gesolliciteerd, maar was nog nooit bemiddeld. Hij werkte al zijn hele leven in een boekenwinkel. Ik ging toch met hem in gesprek. Bijna negen maanden ben ik bezig geweest om hem te bemiddelen naar een nieuwe baan. Op een gegeven moment mocht hij in gesprek. Nu werkt hij al geruime tijd als magazijnchef. Op die manier kan je echt iets betekenen voor een ander. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

Nog veel te leren

Je hoeft dus niet aan Menno te vragen of hij enthousiast is over zijn baan. “Ik heb het prima naar mij zin hier. We hebben een heel leuk team.  Er wordt hard gewerkt, maar we hebben ook veel lol met elkaar. Ik vind het belangrijk dat ik mijn werk leuk vind en dat ik er goed in ben. Dat vind ik allebei in deze baan.”

Wat Menno betreft is de functie van recruiter dan ook niet zijn eindstation. “Ik heb ambitie en er zijn dingen mogelijk binnen de club. Het zou leuk zijn als ik een stap kan maken naar de functie van accountmanager en wie weet ooit een rol als bijvoorbeeld vestigingsmanager. Maar ik ben realistisch: ik zit hier nog maar net. Er valt hier in ieder geval nog veel te leren en door te groeien.”

 

Tot bloei komen bij onze bedrijven?