Wandelfanaat Maartje werd verliefd op Oostenrijk

Geef Maartje Slingerland, één van de creatieve breinen van de marketingafdeling, een paar goede wandelschoenen en ze trekt er op uit. De paden op, de lanen in. Voor haar een manier om even afstand te nemen van het werk. “Van wandelen word ik oprecht heel gelukkig.”

Waar een verkering al niet toe kan leiden. “Toen ik mijn man Guido leerde kennen, ben ik eigenlijk veel fanatieker gaan wandelen”, vertelt Maartje. “Ik deed het al wel, maar op een andere manier. Ik ging minder ver en lang. Het bleef meestal beperkt tot een rondje Tiendweg in de polder van de Alblasserwaard. Toen ik verkering kreeg met Guido veranderde dat. Hij nam me altijd mee naar plekken waar ik vroeger nooit kwam. Dan reden we een uur met de auto en gingen we wandelen in een Brabants bos. Zo ben ik langzamerhand van wandelen van gaan houden. Al moet ik zeggen dat ik het ook een beetje van mijn oma heb geërfd. Zij houdt heel erg van op stap gaan.”

Maartje is één van de collega’s bij Florys Groep die fanatiek wandelt. Is ze doordeweeks creatief bezig op de marketingafdeling, in haar vrije tijd gaat ze er op uit om kilometers te maken. “Ik ben wel een beetje een mooi-weer-wandelaar hoor”, lacht ze. “Ik wandel liever met 31 graden dan tijdens een troosteloze regendag. ’s Zomers stappen we vaak ’s ochtends rond een uur of zeven in de auto en wandelen een paar uur. Daarna rusten we uit. ’s Avonds gaan we dan soms ook nog een paar uurtjes op stap.”

Natuur 

Maartje gaat vooral wandelen vanwege de positieve effecten ervan. “Het is gezond en ik voel me er altijd beter door. Ook Als geen ik heb en toch ga dan voel ik me altijd goed. Ik krijg er ook nieuwe energie en inspiratie van als ik ga wandelen. Ook voor het werk dat ik doe.  Na een wandeltocht zie ik altijd weer dat er meer is in het leven dan werk en ga ik weer met frisse energie verder. Ze zeggen wel eens: je moet elke dag een half uur naar buiten en als je het druk heb een uur. Daar ben ik het van harte mee eens.” Ook andere dingen vindt ze leuk aan haar hobby. “Je geniet van de natuur. De zon, de bloemen, de blaadjes. Ik word er helemaal gelukkig van. En het is leuk om andere wandelaars tegen te komen. Daar voel ik me een soort van mee verwant, want die zijn dan ook lekker aan ’t wandelen. Net als wij.”

Eén van haar favoriete wandelgebieden ligt bij haar om de hoek. “Als het mooi wandelweer is móet ik naar buiten. Dan stappen we de auto in en gaan we naar de Brabantse Biesbosch. We zoeken een mooi gebied uit en gaan lekker lopen daar. De duur van de tochten varieert, maar je bent al gauw twee, drie uur aan het wandelen.”

Ook haar vakanties staan vaak in het teken van de wandelhobby. “Door Guido ben ik eigenlijk verliefd geworden op Oostenrijk. Daar kwam ik dus nooit. Vanaf begin af aan was ik verkocht. Dat had ik nooit meegemaakt. Dat je daar zo mooi kon wandelen en genieten van mooie uitzichten.” In het Alpenland maakt ze meestal langere wandeltochten. “Ik ga niet daarheen om een uurtje te lopen. Dan zijn we vaak een hele dag bezig. Wandelen is het doel van onze vakantie.” Ook van de komende zomervakantie. “Die gaat Noorwegen. We zullen daar waarschijnlijk wat vaker met slechter weer wandelen. Maar we kopen goede kleding en dan komt het vast helemaal goed.”

Koe 

Soms maakt ze bijzondere dingen mee tijdens haar wandelingen. “Tijdens een wandeling in Oostenrijk zijn we wel eens bijna aangevallen door een koe. Guido had een rood wandel-t-shirt aan. De koe langs het pad stond een partijtje nijdig te zijn. Hij heeft een andere kleur jas aangetrokken en we zijn er met een grote boog omheen gelopen. Een heel eind verder durfden we weer het pad op. Sindsdien heb ik niet meer zo op koeien. Ze lijken wel schattig, maar ondertussen…”

Werken en wandelen lijken af en toe wel op elkaar, zegt Maartje. “Op het werk start je wel eens enthousiast een project waarbij je halverwege denkt: waar ben ik aan begonnen? Aan het einde ervan ben je dan toch heel trots ben om wat je hebt gepresteerd. Precies datzelfde heb ik bij sommige wandelingen. Het is soms even pittig, maar op het einde weet je: hier deed ik het voor.” Overigens: ook tijdens de pauzes op het werk wandelt ze wel eens een rondje samen met collega’s. “Er ligt een prachtig gebied voor de deur: werelderfgoed Kinderdijk.”

Ondanks ruim twintig jaar wandelervaring blijft er voor Maartje nog genoeg te wensen over. “Eerst naar Noorwegen om alles te ontdekken. Maar ook in Oostenrijk vallen er nog zat leuke plekken te ontdekken. De Silverettapas heb ik nu een keer gelopen. Maar die kan ik nog wel vijf keer lopen; die is zo mooi!  En dan heb ik Zwitserland en de Franse Alpen nog niet eens gehad.” Ook in Nederland heeft ze nog doelen. “Ons land heeft zoveel mooie plekken. Dat heb ik ook wel leren waarderen.  Hier is nog zat te zien. Ja, voorlopig ben ik nog niet uitgewandeld!”

De 5 favoriete wandelgebieden van Maartje:  

  1. Het Jantjespad in de Brabantse Biesboschbij Werkendam  

“Het is lekker dichtbij huis en met mooi weer kun je ook met het fietspondje overvaren en daar heerlijk fietsen.”  

  1. De Amerongse Berg in Amerongen  

“In de herfst is het bos prachtig en staat vol vliegenzwammen. Fantastische wandeling voor de herfstliefhebber.”  

  1. Kasteeltuin en uiterwaarden bij Neerijnen  

“De kasteeltuin van Neerijnen is prachtig in de lente, vol met prachtige bloemen. En in de uiterwaarden zie je altijd herten en ander wild.”   

  1. Silvretta-Stausee in Oostenrijk  

“Fantastische wandeling voor de bergliefhebber. Hier is het in elk seizoen spectaculair.”  

  1. Königsee Duitsland. De wandeling van de Sint-Bartholomeuskerk naar de Eiskapelle  

“Deze heb ik (helaas) nog maar één keer gelopen, maar hier zo ik echt graag nog een keer heen willen. De Eiskapelle is majestueus om te zien!” 

Tot bloei komen bij onze bedrijven?