Jenty is graag van betekenis voor werkzoekenden

Een sprong in het diepe. Zo noemt Jenty Treuren haar keuze van destijds voor Intro Personeel. Haar baan als recruitment specialist op vestiging Alblasserdam bevalt haar inmiddels opperbest. “Ik heb een ontzettend leuke rol in een ontzettend leuk team.”

Haar carrière kan nog alle kanten op als Jenty in 2018 solliciteert. In januari studeert ze af voor de studie International Business & Languages en gaat ze op zoek naar een baan. Geen wonder dat ze een bemiddelingsbureau in de arm neemt. Intro Personeel dus. Maar de vraag om bij Intro zelf te gaan werken, kwam als een verassing. “Ik had er nooit aan gedacht. Dus toen de recruiter dat aan mij vroeg tijdens het intakegesprek kwam dat wel een beetje onverwachts. Maar wel hartstikke leuk natuurlijk. Ik werd er gelijk enthousiast van.”

Een maand later zet de Leerdamse haar eerste stappen als recruiter bij Intro-vestiging in IJsselstein. “Ik had ook nog andere sollicitaties lopen. Bijvoorbeeld als commercieel binnendienstmedewerker bij een groothandel. Maar Intro sprong eruit. De veelzijdige en afwisselende functie van recruiter gaf uiteindelijk de doorslag, maar ook de sfeer speelde een belangrijke rol. Net als het idee dat je als recruiter écht van betekenis kan zijn voor een ander. Toch was het een sprong in het diepe. Ik had geen recruiterservaring. Je weet dus niet hoe het werk in het in de praktijk eruit gaat zien.”

Daar is ze vandaag de dag heel wat beter van op de hoogte. Als recruitment specialist in Alblasserdam – waar ze na anderhalf jaar op IJsselstein terecht kwam – bemiddelt ze dagelijks mensen naar een vaste baan. “In mijn functie kijk ik naar welke vacatures openstaan en welke kandidaten daarbij passen. Ik ben precies op de hoogte van alle openstaande vacatures op alle vestigingen. Daar ligt ook mijn specialiteit: ik ben beter in het contact met kandidaten dan dat ik moet gaan onderhandelen over tarieven. Het is mijn kerntaak om mensen door een baan stabiliteit en vastigheid te geven.”

Duwtje in de rug 

“Het leuke aan mijn werk is dat je een spin in het web bent”, zegt Jenty. “Ik heb met iedereen contact. Met collega’s, maar ook met sollicitanten. Als bij onze eigen vestiging geen geschikte vacature openstaat, bel ik gewoon naar een andere. Vaak is er daar wel een beschikbaar. Zo kan je vaak écht wat voor iemand betekenen.” Verhalen en voorbeelden heeft Jenty te over. “Neem bijvoorbeeld de jongen uit Vianen die ik recent bemiddelde. Hij had geen auto, geen rijbewijs en alleen nog maar kortlopende baantjes gehad. Er waren ook nog veel andere hobbels op te nemen voor hij aan de slag kon bij een kaasfabriek in de regio. Hij moest een half uur lopen naar een bushalte, daarom hebben we een fiets voor hem geregeld. Ik had het toen eerlijk gezegd niet verwacht, maar hij krijgt dit najaar een vast contract. Gaaf is dat, soms heeft iemand net dat duwtje in de rug nodig.”

Wat ze in de toekomst precies wil, is voor Jenty nog niet helemaal duidelijk. “Voor nu zit ik op mijn plek. Ik heb ontzettend leuke rol in een ontzettend leuk team. Voor de toekomst heb ik nog geen vastomlijnd plan. Het lijkt me leuk ooit nog wel eens wat te doen met m’n talen, al wat ik nog niet precies wat. Ik spreek Frans, Duits, Engels, Spaans. Op korte termijn lijkt het me boeiend me nog meer te verdiepen in de candidate experience, de ervaring die een kandidaat heeft tijdens het sollicitatieproces. Wat mij betreft focussen we meer op iemands eigenschappen en kijken we minder naar iemands werkervaring. Het is de kunst om te kijken welke type persoon er voor je zit. Het gaat meer om de persoon dan om het diploma. Een mens is meer dan z’n papiertje.”

Sfeer 

Wat telkens terugkomt tijdens het gesprek is de sfeer die Jenty op het werk ervaart. Eén ding staat voor haar als een paal boven water: die ervaart ze als prettig en goed. “Bij Intro ben je meer dan alleen collega’s. De collegialiteit gaat een spade dieper. Er is verbinding met elkaar. In goede en minder goede tijden staan we om elkaar heen. Hier op de vestiging in Alblasserdam vind ik het leuk dat marketing, IT en de recruiters geen eilandjes zijn. Tijdens de pauze kunnen de collega’s het goed met elkaar vinden. Dat is erg leuk!”

Nieuwe collega’s zijn wat Jenty betreft van harte welkom. “Als je een vrouw bent, moet je vooral komen mij te ondersteunen”, grapt ze. “Het is hier een mannenwereld. We kunnen wel wat vrouwelijke versterking gebruiken. Maar wie je ook bent: als jij wilt werken in een functie waarin je elke week nieuwe mensen spreekt en er energie krijgt om mensen net dat duwtje in de rug te geven, moet je zeker komen. Elke week hebben we als recruiters weer een andere puzzel op te lossen: wie past bij welke functie? Geen dag is hetzelfde.”