In de boekhouding mist Daniёl het sociale contact, dus wordt hij recruiter

Hij had een financiële opleiding achter de rug en boekhoudkundige werkervaring op zak. Toch koos Daniёl Stout voor een baan als recruitment consultant. Inmiddels werkt hij alweer geruime tijd bij Intro Personeel. “Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met mensen en bedrijven. Je bent niet alleen commercieel bezig, maar ook sociaal.”

Je hoeft Daniёl niks wijs te maken als het over tarieven en kostprijsberekeningen gaat. In zijn werk als boekhouder was hij dagelijks met cijfers bezig. “Tijdens de financiële opleiding (accounting en finance) die ik volgde, kon ik parttime aan de slag op een administratiekantoor. Daar heb ik na mijn studie ook nog vijf maanden fulltime gewerkt. Ik hield er de administratie bij voor ZZP’ers en kleine bedrijven, maakte jaarrekeningen op, stelde facturen op, dat soort dingen.”

Een loopbaan in de financiële wereld is desondanks niet voor Daniёl weggelegd, concludeert hij al snel. “Ik miste het sociale contact in mijn werk. Op termijn kon ik wel doorgroeien naar een adviserende rol. Maar dan moet je eerst een paar jaar ervaring achter het bureau opdoen. Dat was toch niet helemaal wat ik zocht.”

Tijd om wat anders te zoeken dus. “Via een kennis kwam ik in contact met Intro Personeel. Hij was destijds recruiter en legde aan mij uit wat voor werk hij deed. Zijn verhaal sprak mij aan en voor ik het wist kon ik op gesprek komen.”

Inwerktraject

“Zo ben ik langzaam het recruitersvak in gerold”, legt Daniёl uit. In november 2022 kan hij aan de slag als recruitment consultant op de Intro-vestiging in Geldermalsen. “De overstap heb ik heel positief ervaren. Mijn inwerktraject was heel prettig en van collega’s heb ik het vak geleerd. Daar heb ik een hoop van opgestoken. Na half jaar merkte ik dat ik het werk een stuk zelfstandiger kon uitvoeren. Wat ik bijvoorbeeld geleerd heb te verbeteren zijn gesprekstechnieken. Daar heb ik een hoop van geleerd. Het scheelde dat ik zelf erg sociaal ben. Dus ik kwam al een eind.”

Het vak van recruitment consultant heeft hij zich dus helemaal eigen gemaakt. “Het is een hele sociale baan met heel veel contact met mensen. Daarbij komt ook een beetje commercie kijken, omdat je ook met klanten contact hebt over tarieven en prijsafspraken. Die combinatie vind ik echt geweldig. Dat vind je, denk ik, niet zo snel in een andere baan. Ik ben geen keiharde zakenman, maar ik zit meer ‘op de relatie’. Ik wil naast een klant staan en die verder helpen. Dat drijft mij in mijn werk.”

Inmiddels heeft hij al de nodige mensen bemiddeld naar een vaste baan. “Ik had een kandidaat die in de haven van Rotterdam had gewerkt. Hij was chauffeur. Toen hij in gesprek kwam met mij heb ik samen met hem gezocht naar wat hem gelukkig maakt en wat bij hem past. Uiteindelijk werkt hij nu als servicemonteur en elektromonteur. Voor mij is dat een hele mooie plaatsing. Het geeft mij heel veel voldoening omdat ik samen met hem naar een oplossing heb gezocht. Hij is al een paar maanden aan de slag bij zijn nieuwe werkgever. Dat maakt mij blij!”

Toegevoegde waarde

Als recruitment consultant heeft hij dus zeker een toegevoegde waarde. “Ik vind het heel mooi dat ik iemand kan helpen. Ik ben iemand die in veel gevallen een bemiddelende rol speelt. Dat geeft mijn werk betekenis. Even cru gezegd: zonder mij komt iemand dan niet in een andere baan terecht die bij diegene past. Dit kan ook een baan zijn binnen een vakgebied dat niet voor de hand ligt, maar wel supergoed bij de kandidaat past. Zo ben je voor bedrijven én kandidaten van betekenis.”

Waar vroeger de dagen soms wel eens lang duurden – “je was heel de dag aan het tikken”- , vliegen ze nu voorbij. “Toen ik vroeger een bijbaantje had op de markt had ik ook al veel contact met mensen. Ik verkocht groente en fruit. Als financial had ik dat niet, maar nu dus weer wel. Dat maakt voor mij het werk echt leuk.”

Unieke werkgever

Daniel is voorlopig nog niet uitgekeken bij Intro. “De komende jaren werk ik hier zeker nog.” Hij wil zich dan ook (blijven) ontwikkelen als professional. “Uiteindelijk zou ik wel de stap naar vestigingsmanager willen maken. Over een aantal jaar – maar ik weet niet op welke termijn – misschien. Het lijkt me ooit leuk om een team aan te sturen en iets meer uitdaging te hebben naast alleen de handel. Maar eerst maar het vak hier goed leren.”

Ambities genoeg dus. Intro ervaart hij sowieso als een unieke werkgever. “Ik zou niet graag ergens anders werken, want we hebben hier een plezierige werksfeer. We werken hard, maar ook plezier maken. Er is altijd ruimte voor een persoonlijk praatje en het is niet gaan, gaan, gaan. De cultuur die we hier binnen de club hebben opgebouwd vind je nergens.”