Het schrijven van een perfecte sollicitatiebrief is voor veel mensen een lastige opgave. Want wat zet je erin en welke informatie kun je beter weglaten? Op welke manier val je op tussen misschien wel tientallen andere sollicitanten? Samen met het blogteam van CVster geven we je paar duidelijke tips waarmee je een uitstekende sollicitatiebrief maakt. Zo maak je een grote kans maakt om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Val niet in herhalingen

Behalve een sollicitatiebrief moet je in de meeste gevallen ook een cv maken, die je bij je sollicitatie mee kunt sturen. Omdat op je cv al je vaardigheden en opleidingen al vermeld staan, is het zinloos om al deze informatie nogmaals te benoemen in je sollicitatiebrief. Om op te vallen is het dus cruciaal dat je in je sollicitatiebrief niet in herhalingen valt.

Wel kun je ervoor kiezen om je belangrijkste vaardigheden nogmaals te benadrukken in de brief, bijvoorbeeld door het te onderbouwen met concrete voorbeelden. Hierdoor onderstreep je deze vaardigheden wel, maar doe je dat zonder hinderlijke herhalingen.

Geen verontschuldigingen

Soms worden er expliciet bepaalde (onrealistische) vaardigheden of diploma’s benoemd in de vacaturetekst. Als je deze niet hebt, hoef je dit niet te vermelden in je sollicitatiebrief. Je wilt de werkgever per slot van rekening overtuigen dat jij toch de ideale kandidaat bent voor de functie. Benadruk in je brief daarom alleen de zaken waar jij wel goed in bent. Het komt namelijk bijna nooit voor dat degene die aangenomen wordt voor honderd procent aan het gewenste functieprofiel voldoet.

Geachte heer/mevrouw

Adresseer je sollicitatiebrief bij voorkeur aan een persoon: met naam en functietitel. Dat kan een personeelsmanager zijn of de baas van het bedrijf waar je solliciteert. Vaak staat deze naam vermeld in de vacaturetekst. Als dit niet het geval is en je niet weet aan wie je de brief kunt richten, kijk dan eens op de website van het bedrijf of bel het bedrijf op en vraag naar de naam.

Het oog wil ook wat

Natuurlijk gaat het bij een sollicitatiebrief vooral om de inhoud van je brief, maar reken er maar op dat je ook beoordeeld wordt op de vorm van je brief. Zorg er daarom voor dat je sollicitatiebrief er altijd heel netjes uitziet, met een professionele opmaak en een goed leesbaar lettertype.

Controleren, controleren, controleren

Misschien een open boek, maar fouten in je sollicitatiebrief zijn funest. Controleer je brief daarom altijd op spellings- en grammaticafouten. En als je klaar bent met controleren, doe het dan nog maar een keer. Laat voor alle zekerheid iemand anders je brief lezen, want vaak lees je over je eigen fouten heen.

Wees jezelf

Het belangrijkste advies voor het schrijven van een sollicitatiebrief is: wees jezelf. Gebruik geen uitdrukkingen die jij in het dagelijks leven nooit zou gebruiken. Laat je brief ook zeker niet door iemand anders schrijven, ook al kan diegene dat misschien beter dan jij. Natuurlijk moet je een keurige sollicitatiebrief schrijven, maar de brief moet wel een indruk geven van de persoonlijkheid die jij bent. Vergeet niet dat het doel van de sollicitatiebrief is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek waar jij toch echt zelf naar toe zult moeten gaan.

Dit artikel is geschreven in samenwerking CVster. Meer handige tips lezen, of een cv maken? Bekijk dan ook eens de website van CVster.

Terug naar overzicht