Jaap Bos is relatiebeheerder bij Florys Financieel en Fiscaal. Maar de Spijkenisser is een veelzijdig mens. Hij is ook docent, theoloog, lezer en student. En vooral een mensenmens die graag met anderen omgaat. “Ik heb een passie voor mensen en houd ervan hen te ontmoeten.”

Na 14 jaar verruilt Jaap in 2020 het voorgezet onderwijs voor de financiële wereld. Zo komt de docent terecht bij Florys Financieel en Fiscaal. Geen alledaagse overstap. “Ik ben van baan gewisseld omdat ik tegen de grenzen van het onderwijssysteem aanliep", verklaart de 41-jarige relatiebeheerder die overstap. “Mijn vak, godsdienst, werd naar mijn idee teveel een kennisvak en te weinig een belevingsvak. Naar mijn mening werd er te veel de nadruk gelegd op prestaties. Dat vond ik jammer en haalde voor mij het plezier min of meer uit mijn werk. Ik vond het leuk om met leerlingen om te gaan, maar het lesgeven werd voor mij minder leuk.” 

Hij vond het plezier terug in zijn huidige baan als relatiebeheerder. “Ik heb de keus om richting finance te gaan gemaakt, omdat ik graag met getallen werk. Op de middelbare school vond ik de vakken economie en wiskunde altijd al leuk. Getallen zijn heerlijk voorspelbaar: 1 + 1 blijft altijd dezelfde uitkomst hebben.” 

Docent en student 

Toch is de docent nog altijd niet helemaal uit Jaap verdwenen. In zijn vrije tijd geeft hij (getrouwd met Magda en vader van vier kinderen) les aan een kerkelijke onderwijsinstelling. “Dan geef ik de vakken apologetiek en kerkelijke oriëntatie aan mensen die als christen willen toegerust worden op de maatschappij. Het geeft voldoening om mensen op die manier voor te bereiden op de samenleving.” Tussen de bedrijven door is hij ook nog eens student. “Ik studeer inderdaad weer ja: HBO Accountancy.” 

Dat de docent nog steeds in hem zit, merken ze soms ook op zijn werk. “Nog steeds heb ik in mijn huidige werk profijt van mijn vorige baan als docent. Zo kan ik mijn nieuwe collega's goed begeleiden door dingen duidelijk uit te leggen. Ik ben gewend om uitleg te geven en te presenteren. Ook scheelt het bij het overleg met de begeleider van een stagiair. In contacten met scholen weet ik waarover ik praat, omdat ik zelf uit het onderwijs kom.”  

Sociaal wezen 

Zijn werkomgeving mag dan zijn veranderd, Jaap zelf is de mensenmens gebleven die hij altijd al was. “Nog steeds geniet ik van het contact met mensen. Je bent een sociaal wezen. Als ik iemand zie, vraag ik me altijd af: wie is die persoon? En wat drijft hem of haar? Ook in mijn werk komt dat terug. Ik geniet nu van de combinatie van getallen én mensen. Door mijn inzicht in cijfers help ik zowel klanten als collega's verder. Ook door mijn levenservaring en werkervaring in een ander vakgebied kan ik mensen helpen. Dat vind ik leuk.” 

Ook in zijn vrije tijd en vakanties is hij mensenmens pur sang. Zo was hij in de zomer van 2021 parkleider bij een reisorganisatie. “Erg leuk om te doen. Iets heel anders dan normaal.  Ik gaf namelijk leiding aan het animatieteam van het vakantiepark. Het was een manier om mezelf te testen in een andere situatie. Tegelijkertijd was ik een verbinder en was het de kunst om oog en oor te hebben voor mensen op het park.” 

Als Jaap dus ergens van geniet is het van het contact met mensen. Of het nu klanten en collega's zijn of mensen die hij in zijn vrije tijd ontmoet. “Elk mens is anders en ieder mens heeft zijn eigenheid. Het is mooi om er tijdens gesprekken achter te komen wat iemand drijft. Ik help graag iemand verder om doelen te bereiken. Ik geniet ervan om samen dingen te bereiken.”  

Terug naar overzicht