Een kandidaat belt. Vriendelijk en resoluut staat Bartwim Hotting, recruiter bij Intro Personeel Barendrecht, hem te woord. Een prettig gesprek volgt. Nog even en dan is dit vertrouwde beeld verleden tijd. Bartwim verlaat binnenkort het bedrijf, maar kijkt met vreugde terug. “Mensen tot bloei brengen, dat is waar je je werk voor doet.”

Een gepassioneerde recruiter met kennis van zaken, zo kun je Bartwim wel typeren. Op het kantoor in Barendrecht waar hij nu nog als recruiting consultant werkt, voelt hij zich als een vis in het water. Toch vertrekt hij, omdat hij bij een re-integratiebureau gaat werken. Intro gaat een bevlogen recruiter missen.

Want een bevlogen recruiter dat is hij, blijkt gaande het gesprek. Bartwim heeft een passie voor het vak en weet precies hoe de vork in de steel zit. Het plaatsen van mensen is volgens Bartwim een proces. “Eerst pleeg je acquisitie. Je gaat op zoek naar bedrijven die vacatures hebben. Vervolgens zoek je – meestal op internet – naar mensen die bij het geleverde profiel passen. Je nodigt de kandidaat uit om met hem in gesprek te gaan. Je kijkt wie iemand is én wat hij kan. Is het daadwerkelijk de persoon die we zoeken, dan gaat de kandidaat naar het bedrijf om te praten en blijkt of er een match is. Als het van beide kanten bevalt, dan wordt de kandidaat geplaatst.”

Duurzaam aan het werk

Mensen plaatsen in een functie met toekomstperspectief behoort tot de hoogtepunten van zijn Intro-loopbaan. “Als je na een zoektocht, die soms lang duurt, mensen aan het werk helpt, geeft dat de recruiter een kick. Het is erg motiverend wanneer er een goede match plaatsvindt tussen een opdrachtgever en een kandidaat. Nog mooier is het als iemand die langere tijd via Intro Personeel heeft gewerkt, door een bedrijf wordt overgenomen. Je helpt zo iemand duurzaam aan werk. Dat is waar je je werk voor doet: mensen tot bloei brengen.”

Als voorbeeld noemt hij een kraanmachinist die werk zocht. “Die man is dit jaar zestig geworden. Ik heb hem afgelopen halfjaar weer aan een baan geholpen. Eerst heeft hij een periode via ons gewerkt. Onlangs heeft hij bij het bedrijf waar hij werkt een vast contract getekend. Dat is fantastisch om mee te maken.”

Relaties

Na zijn opleiding Human Resource Management kreeg Bartwim bij de vestiging in Barendrecht de kans om aan de slag te gaan als recruiter. Daar leerde hij de fijne kneepjes van het vak. “Hoe ik me heb ontwikkeld? Op commercieel gebied heb ik erg veel geleerd. Zo leerde ik hoe je bedrijven als klant binnenhaalt. Ook het werven van mensen moest hij leren. Ik heb echt geleerd om vacatures in te vullen en een goede match te maken: de juiste man of vrouw op de juiste plaats.”

Het mooie aan het vak van recruiting consultant is dat je langdurige relaties opbouwt, vindt Bartwim. “Met de bedrijven waarvoor je mensen werft, bouw je een duurzame relatie op. Dat is heel waardevol. Als werkgever en werknemer bij elkaar passen, help je zowel het bedrijf als de kandidaat. Het is gaaf om zo een belangrijke bijdrage te leveren aan iemands loopbaan.”

Darten

Spijt heeft de recruiter nooit gekregen van zijn keuze voor Intro Personeel. Vooral de betrokkenheid bij elkaar waardeert hij erg. “Het is een fijn bedrijf om in te werken. Collega’s hebben interesse in elkaar en tonen belangstelling. We delen lief en leed met elkaar. Ook hebben we vaak diepgaande gesprekken. Dat zijn allemaal dingen die ik hier erg waardeer.” Het dagelijkse potje darten in de pauze is eveneens iets wat hij gaat missen. “In het uur pauze is er zat tijd voor ontspanning. In Barendrecht doen we na de maaltijd altijd dartwedstrijden. Erg leuk! Heerlijk om te ontspannen met dartpijlen.”

Voor zijn opvolger heeft Bartwim nog wel wat adviezen. “Ga bij tegenslagen niet in een hoekje zitten huilen, maar zet door. Je hebt werk met pieken en dalen. Soms lukt het, soms niet. Toon bij je werkzaamheden ook oprecht interesse in mensen. Luister goed naar hen. Pleeg eens een telefoontje extra of vraag iets meer door. Op die manier kan je bedrijven en werkzoekenden goed met elkaar verbinden. Het is zó leuk om van iemand die ergens is geplaatst te horen: “Bedankt, dit is precies wat ik zocht!”    

Terug naar overzicht